Een stiefgezin is géén gewoon gezin.

Een gewoon  gezin.
Verreweg de meeste mannen en vrouwen die een samengesteld gezin vormen stappen hier in met het idee dat het nieuwe gezin zo snel mogelijk en zo veel mogelijk moet lijken op het ideaalbeeld van een “gewoon” gezin. Zeg maar hun vorige gezin, maar dan in de nieuwe en verbeterde versie. Twee ouders die dol op elkaar zijn en een leuke homogene club kinderen die, ongeacht hun positie of herkomst, allemaal heel veel van elkaar houden en in harmonie onder één dak leven.  Eventuele nieuwe kinderen zijn een kers op de taart, en het idee dat ze wellicht ook als splijtzwam zouden kunnen functioneren is ondenkbaar.
We hebben bovendien ook nog eens heel veel geleerd van onze vorige relaties en dat mislukte huwelijk, dus alleen daarom al zijn we prima voorbereid en heel goed in staat om het deze keer wél goed te doen.

Yeah, right…
Dat is een enorme valkuil, want samengestelde gezinnen hebben een geheel andere ontstaansgeschiedenis en nogal wat unieke uitdagingen. Het zijn absoluut geen “gewone” gezinnen versie 2.0. En worden dat ook niet.
Daar zijn de nieuwe gezinsleden zich niet van bewust maar ook totaal niet op voorbereid. Het gebrek aan voorbereiding en inzicht in de onderliggende problemen  zorgen ervoor dat het meestal niet lukt met dat nieuwe gezin en dat het binnen zeven jaar teleurgesteld en met veel extra butsen en deuken weer uit elkaar valt.

Laat je verliefde gevoel voor je werken.
Het is ontzettend moeilijk en bijna tegennatuurlijk om uit je blije verliefde bubbel te stappen en te gaan zoeken naar de obstakels en beren op de weg. Zeker als je je er niet eens van bewust bent dat die er zouden kunnen zijn. Precies daarom is het zo belangrijk om gewoon te weten dat er grote verschillen zijn tussen een zogenaamd kerngezin en een samengesteld gezin. En wat die verschillen dan precies zijn en hoe ze van invloed zijn op een nieuwe gezin.
Zodat ouders, op het moment dat ze blij en verliefd de hele wereld aankunnen, juist in die fase beginnen met het bouwen aan een geweldig fundament onder het nieuwe gezin.
En daarmee zorgen dat ze aan de goeie kant van de treurig stemmende successtatistieken blijven.

Meer weten?
Je kunt je hier aanmelden. Binnenkort verschijnt “de 5 grote verschillen” en jij krijgt deze als eerste in je mailbox!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *