Tijd om kak te hebben!

Als stiefmoeder kun je snel het gevoel hebben dat je beoordeeld wordt en alles super goed moet doen. Jouw partner en zijn kinderen hebben al een geschiedenis en een hele stevige band samen opgebouwd. Er kijkt bovendien vaak een zéér kritische ex mee, in elk geval voor jouw gevoel. En de ex heeft ook weer een achterban. Ook voor je eigen omgeving kun je het gevoel hebben dat je je moet bewijzen als moeder.
 
Laat het los! Jij hoeft helemaal niemand iets te bewijzen. Het is helemaal goed, zolang jij jezelf eerlijk recht in de spiegel kunt aankijken en weet dat je je stinkende best gedaan hebt. Iedereen maakt fouten en slaat steken vallen. Dat doe je als biologische moeder ook.
Als stiefmoeder zit je in véél moeilijker omstandigheden.
 
Tijd dus om heel snel te leren kak te hebben aan wat jij denkt dat anderen vinden. Mensen die zelf geen deel uitmaken van een samengesteld gezin hebben echt geen idee waar ze het over hebben. Daarom kun je hun mening rustig naast je neer leggen. Laat het waar het hoort; een mening of oordeel zegt in dit geval iets over de ander en helemaal niets over jou.
 
Praat met andere stiefmoeders, zoek een online forum waar je je hart kunt luchten en relevante feedback krijgt, of ga eens praten met een coach die gespecialiseerd is in samengestelde gezinnen. Je staat echt niet alleen.
“Ik ben goed genoeg” is jouw mantra.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *